Kies uit onze verschillende bloedonderzoeken, zoek de HealthCheckCenter locatie bij jou in de buurt en ga naar je afspraak toe voor afname. Vervolgens ontvang je jouw resultaten vaak al binnen 24 uur zodat je snel inzicht krijgt in jouw gezondheid!
Je lever. Daar moet je zuinig op zijn!
Verhoogde leverwaarden kunnen ontstaan door veel verschillende oorzaken. De lever wordt aangetast door verschillende factoren. Onder andere alcohol, medicatie, vetophoping en het eigen immuunsysteem kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van afwijkingen aan de lever. Dit kan gemerkt worden in de vorm van pijn aan de lever, maar kan ook aanwezig zijn zonder klachten. Uiteindelijk kan een vergrote lever en/of levercirrose ontstaan. Onderstaande bloedwaarden van de lever worden in het lever bloedonderzoek gemeten. Als je leverwaarden te hoog gemeten worden, staat dit aangegeven in de uitslagen van het lever bloedonderzoek.
De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam. Het is een orgaan dat gelegen is in de rechterzijde van de buik. Het ligt net onder het middenrif, gedeeltelijk onder de ribben. Het is een orgaan dat een flink aantal functies vervult in het lichaam en daardoor zouden we niet zonder kunnen.
Functies lever
Het omzetten van afvalstoffen waardoor deze uit het lichaam gezet kunnen worden. Dit omvat onder andere alcohol en medicatie, maar nog tal van andere stoffen worden ook in de lever omgezet;
Het omzetten en opslaan van stoffen die energie bevatten, waaronder suikers. Suikers worden in de lever opgeslagen in de vorm van glycogeen. Dit kan op een later moment weer omgezet worden naar suikers, wanneer het lichaam behoefte heeft aan energie;
Aanmaak van belangrijke eiwitten die het lichaam nodig heeft. Deze eiwitten worden onder andere gebruikt voor de aanmaak van spieren en voor transport van stoffen door het lichaam.
De 3 functies van de lever zijn essentieel voor het in stand houden van vele processen in het lichaam. De lever werkt voor veel processen in het lichaam samen met andere organen in het lichaam, zoals de alvleesklier en de nieren.
Verhoogde leverwaarden
Verhoogde leverwaarden kunnen ontstaan door veel verschillende oorzaken. De lever wordt aangetast door verschillende factoren. Onder andere alcohol, medicatie, vetophoping en het eigen immuunsysteem kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van afwijkingen aan de lever. Dit kan gemerkt worden in de vorm van pijn aan de lever, maar kan ook aanwezig zijn zonder klachten. Uiteindelijk kan een vergrote lever en/of levercirrose ontstaan. Onderstaande bloedwaarden van de lever worden in het bloedonderzoek gemeten. Als uw leverwaarden te hoog gemeten worden, staat dit aangegeven in de uitslagen van het bloedonderzoek.
ALAT
ALAT is een enzym dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof, zoals gebeurt bij het afbreken van alcohol of medicijnen. ALAT is vooral in de lever aanwezig, maar komt ook in kleine hoeveelheden voor in spieren, de nieren en het hart. Als levercellen beschadigd raken, lekt ALAT vanuit de lever in het bloed, dit zorgt een stijging van de hoeveelheid ALAT in het bloed. Dit kan gebeuren vóórdat er klachten of symptomen zijn die kunnen wijzen op leverschade. Voor schade aan de levercellen is ALAT de meest specifieke bepaling omdat ALAT voornamelijk in de lever aanwezig is.
ASAT
ASAT is net als ALAT een enzym dat in staat is om een stof om te zetten naar een andere stof. Het is minder specifiek dan ALAT omdat het op meerdere plekken in het lichaam voorkomt. Naast de lever komt het ook voor in de hartspier, de skeletspieren, de nieren en het brein. De testen op ASAT worden doorgaans op dezelfde indicatie ingezet als voor ALAT. Wanneer beide testen worden uitgevoerd is het mogelijk om een ratio te berekenen, dit geeft extra informatie.
Gamma-GT
Gamma-glutamyl transpeptidase (gamma-GT) is een enzym dat aanwezig is in levercellen en cellen van de galwegen. Daarnaast is het ook aanwezig in de nieren, alvleesklier, milt, hart en brein. Doordat het Gamma-GT ook wordt vrijgegeven door cellen in de galwegen, is het hierdoor specifieker dan ASAT en ALAT. Zo vormt het een toevoeging op het testen van de standaard laboratorium bepalingen van alleen de lever.
Alkalische fosfatase
Ook alkalische fosfatase is een enzym dat in de levercellen aanwezig is. Alkalische fosfatase is vooral in de botten aanwezig, maar doorgaans is de uitkomst ook relevant voor de lever.
Bilirubine
Wanneer rode bloedcellen in het lichaam worden afgebroken, gaat ook het zuurstofbindende gedeelte ten gronde. Dit hemoglobine van de rode bloedcel wordt dan omgezet naar bilirubine, een afvalproduct. Dit afvalproduct wordt door de lever uit het bloed gefilterd en naar een andere vorm omgezet. Via de galwegen wordt het vervolgens aan de darmen afgegeven, dit veroorzaakt de bruine kleur van ontlasting.
Bestel een lever bloedonderzoek en maak een afspraak:
Heb je het onderzoek gevonden waar je naar op zoek bent? Dan kan je gemakkelijk je onderzoek bestellen en via de check-out afrekenen. Je kan meerdere onderzoeken tegelijk uit laten voeren, mocht je dit willen. Heb je toch een vraag over je onderzoek? Dan kan je contact opnemen met onze klantenservice.
Direct na het winkelmandje met je bestelling maak je een afspraak op één van onze locaties. Daar zijn we uniek in. We hebben locaties verspreid door heel Nederland en regelmatig komen er nieuwe locaties bij. Bijvoorbeeld als shop-in-shop in een apotheek. Met behulp van je postcode vind je een locatie in de buurt, vervolgens kies je een datum en tijdstip. Het kán zijn dat je nuchter moet zijn (met andere woorden, niet ontbijten 's ochtends) of voor 10:00 uur in de ochtend al bloed af moet laten nemen. Deze informatie vind je bij het onderzoek zelf, maar ook bij onze veelgestelde vragen.
Laat je onderzoeken:
Bezoek de locatie op de geplande datum en tijd en zorg ervoor dat je de bevestigingsmail met barcode bij de hand hebt. Dit mag ook een uitgeprinte versie zijn. Je krijgt van tevoren informatie over het onderzoek, want misschien moet je nuchter zijn of voor een bepaald tijdstip arriveren. Heb je een bloedonderzoek besteld? Let er dan op dat je bovenkleding aan hebt met korte mouwen of mouwen die gemakkelijk op te stropen zijn tot boven je oksel. Het onderzoek neemt niet veel tijd in beslag. Heb je prikangst? Geen zorgen, laat dit weten als je op de locatie bent. Onze afnamemedewerkers hebben veel ervaring en nemen de tijd om ervoor te zorgen dat alles zo prettig mogelijk verloopt.
Ontvang je resultaten online:
De meeste uitslagen zal je al binnen 24 - 48 uur ontvangen, maar dit is wel afhankelijk van welk onderzoeksprogramma je hebt gekozen. Deze vindt je in ons Uitslagen Portaal. In je bevestigingsmail heb je al een uitnodiging ontvangen hiervoor. En je krijg een seintje, wanneer je eerste resultaten binnen zijn. In het Uitslagen Portaal zie je op overzichtelijke wijze de uitslagen van de bepalingen die onderdeel zijn van je gekozen onderzoeksprogramma's. Je ziet de gemeten waarde, de referentiewaarden én eventuele opmerkingen van een medisch specialist. Zie je nog niet alle resultaten? Dat kan. Sommige bepalingen nemen meer tijd in beslag om te analyseren in ons laboratorium. Je krijgt vanzelf bericht wanneer deze ook beschikbaar zijn.
Vanaf juni 2022 hebben we in het Uitslagen Portaal een trendanalyse beschikbaar. Wanneer je dezelfde bepalingen regelmatig laat onderzoeken, kun je het verloop van je gezondheid monitoren. Dat geeft je enorm veel inzicht, zo kun je gericht aan het werk.
Inzicht in je gezondheid:
Zo heb je in een paar eenvoudige stappen inzicht in je gezondheid. Met je resultaten altijd binnen handbereik kun je gericht aan het werk met je gezondheid. Vaak is alles gewoon helemaal goed, die bevestiging is fijn. Dat geeft je zekerheid. Soms is er een afwijking en zorgen onze medisch specialisten voor een uitgebreide toelichting. Indien nodig kun je daarmee naar je huisarts of een specialist, om verdere stappen te bespreken.