Als de huisarts je niet kan helpen
Het zal je vast bekend voorkomen: symptomen van vermoeidheid worden vaak afgedaan als stress, drukte of te weinig vitamine inname. De huisarts zal niet snel op een bloedonderzoek aansturen, tenzij de klachten van dusdanig ernstige aard zijn dat er wel een lichamelijke oorzaak zou kunnen zijn. Toch voel je vaak zelf wel aan of de huisarts het bij het rechte eind heeft. Jij weet tenslotte hoeveel stress je ervaart, of hoe druk je nou echt bent. Om die reden biedt HealthCheckCenters jou de mogelijkheid tot (preventief) bloedtesten. Met de waarden in jouw bloed kunnen wij zien of je klachten inderdaad lichamelijk zijn, en zo ja: wat je ertegen kan doen. Bekijk bijvoorbeeld ons onderzoek naar slaapproblemen.
Wat is chronische vermoeidheid?
Er zit een verschil tussen chronische vermoeidheid en ‘normale’ vermoeidheid. Als je moe bent neem je je rust, of ga je slapen, waarna je je niet meer moe voelt. Je bent weer energiek en kan er weer tegenaan. Mensen met een chronische vermoeidheid komen niet van het vermoeide gevoel af, ook niet na rust of slaap. Chronische vermoeidheid kán uit zichzelf verdwijnen, maar je kan er ook een lange tijd last van hebben. Zo is een burn-out bijvoorbeeld ook een vorm van chronische vermoeidheid. Mocht jij last hebben van chronische vermoeidheid, dan zal een behandelend arts bepalen wat voor jou de beste behandeling is.
Lichamelijke oorzaken van vermoeidheid
Er zijn vele oorzaken voor vermoeidheid, na bloedonderzoek kunnen wij er snel achterkomen wat bij jou de oorzaak kan zijn. Een van de oorzaken is bloedarmoede. Hemoglobine is verantwoordelijk voor het zuurstoftransport in het bloed. Aangezien voor zowel lichamelijke als geestelijke inspanning een goede aanvoer van zuurstof vereist is, geeft een te laag hemoglobinegehalte aanleiding tot vermoeidheid of problemen bij inspanning. Ook is het Epstein Barr Virus (EBV) een bekende oorzaak: de ziekte van Pfeiffer. Daarnaast is er mogelijkheid tot vitaminetekort, wat gelukkig relatief makkelijk op te lossen is. Bovenstaande is nog maar een greep uit alle oorzaken. HealthCheckCenters kijkt dan ook naar alle bepalingen rondom jouw klachten, en niet naar één type bepaling. Naar aanleiding van jouw uitslag zal er dan ook een arts klaar staan om je te informeren en adviseren over verdere vervolgstappen.