Kies uit onze verschillende bloedonderzoeken, zoek de HealthCheckCenter locatie bij jou in de buurt en ga naar je afspraak toe voor afname. Vervolgens ontvang je jouw resultaten vaak al binnen 24 uur zodat je snel inzicht krijgt in jouw gezondheid!
Gemakkelijk om te krijgen, goed om te hebben
Vitamine D. Iedereen kent het en iedereen weet dat we dit krijgen door voldoende zonlicht (UV). Wanneer de dagen langer zijn is dit meestal geen probleem, maar in de winter krijgt men over het algemeen minder daglicht te zien en dit kan gevolgen hebben. Want vitamine D speelt in het lichaam een belangrijke rol bij de opname van calcium, fosfaat en magnesium. Vitamine D is daarbij nodig voor gezond botweefsel en het groeien van botten. Zonder vitamine D zijn botten zacht, misvormd en niet in staat zichzelf goed te repareren. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot misvormde en zwakke botten bij kinderen of bij volwassenen tot snellere botbreuken door zwakte van de botten. Ook kan onbegrepen spierzwakte, vermoeidheid en aanhoudende hoofdpijn een indicatie zijn om na te gaan of je nog voldoende vitamine D in je lichaam hebt.
Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een in vet oplosbaar hormoon dat zorgt voor de opname van calcium en fosfaat in het lichaam. Het hormoon is aanwezig in bepaalde soorten voeding en in voedingssupplementen.
Wat doet vitamine D
Vitamine D speelt in het lichaam een belangrijke rol bij de opname van calcium, fosfaat en magnesium. Vitamine D is daarbij nodig voor gezond botweefsel en het groeien van botten. Het is ook bewezen dat voldoende vitamine D in je lichaam zorgt voor een goede weerstand. Je bent fitter, vrolijker en minder vatbaar voor virussen. Dit betekent niet dat je oneindig veel vitamine D nodig hebt in je lichaam. Wanneer er gedurende een langere periode een te hoog vitamine D in het lichaam aanwezig is, kan dit zorgen voor schade aan de organen. Een hoog vitamine D zorgt namelijk voor een hoog calciumgehalte in het lichaam en dit kan weer zorgen voor verkalking van de organen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je vitamine D gehalte niet te hoog of te laag is.
Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig?
De streefwaarde voor je actieve vitamine D ligt tussen 50 en 150 pmol/L. Dit bereik je door per dag gemiddeld 15/30 minuten zonlicht op te nemen en voldoende voeding tot je te nemen waar vitamine D in zit. Mocht je laag in je vitamine D gehalte zitten, dan is het nemen van supplementen (in overleg met de huisarts of specialist) verstandig. Mensen ouder dan 70 jaar hebben over het algemeen meer nodig om tot een gezond vitamine D gehalte te komen. Bij twijfel kan altijd overlegd worden met de arts of specialist wat een gezonde waarde is.
Waar zit vitamine D in?
In allemaal leuke dingen! Namelijk zonlicht en gezond eten. Het is de UV-straling die ervoor zorgt dat de huid vitamine D aanmaakt. Door iedere dag 15 – 30 minuten buiten te zijn, vang je in de meeste gevallen voldoende zonlicht op om je vitamine D op pijl te houden. Maar vergeet niet dat je ook vitamine D uit je voeding kan halen, zoals vette vis, vlees en eieren, melk boter en margarine (niet in zonnebloemolie of olijfolie). Om je vitamine D op pijl te houden vraagt je lichaam dus vooral om gezonde keuzes te maken. In de pauze een wandeling maken in plaats van in de kantine zitten is al een goed begin. Zwangere vrouwen en mensen met een getinte huidskleur hebben iets meer moeite met het aanmaken van vitamine D. Mocht je er toch moeite hebben om je vitamine D niveau goed te krijgen/houden, dan kan je je ook laten adviseren tot inname van de juiste supplementen. Kinderen van 1t/m 3 jaar hebben hier ook meer moeite mee – daarom wordt er geadviseerd om vitamine D bij te geven met supplementen.
Controleren of je voldoende vitamine D in je lichaam hebt is iets wat wij absoluut adviseren. Je kan je bij klachten laten testen, bijvoorbeeld bij vermoeidheid, een verminderde weerstand of onverklaarbare aanhoudende hoofdpijn, maar ook preventief. Over het algemeen komen mensen de winter uit met een lager vitamine D dan dat ze de winter in gaan. En dat is logisch, want langere dagen betekent meer zonlicht. Wij adviseren daarom om aan het einde van de wintermaanden te checken hoe je vitamine D ervoor staat. Meten is weten!
Vitamine D
Vitamine D speelt in het lichaam een belangrijke rol bij de opname van calcium, fosfaat en magnesium. Vitamine D is daarbij nodig voor gezond botweefsel en het groeien van botten. Het is ook bewezen dat voldoende vitamine D in je lichaam zorgt voor een goede weerstand. Je bent fitter, vrolijker en minder vatbaar voor virussen. Dit betekent niet dat je oneindig veel vitamine D nodig hebt in je lichaam. Wanneer er gedurende een langere periode een te hoog vitamine D in het lichaam aanwezig is, kan dit zorgen voor schade aan de organen. Een hoog vitamine D zorgt namelijk voor een hoog calciumgehalte in het lichaam en dit kan weer zorgen voor verkalking van de organen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je vitamine D gehalte niet te hoog of te laag is.
Bestel een onderzoek en maak een afspraak
Heb je het onderzoek gevonden waar je naar op zoek bent? Dan kan je gemakkelijk je onderzoek bestellen en via de check-out afrekenen. Je kan meerdere onderzoeken tegelijk uit laten voeren, mocht je dit willen. Heb je toch een vraag over je onderzoek? Dan kan je contact opnemen met onze klantenservice.
Tijdens het bestelproces, direct na het winkelmandje, maak je een afspraak op één van onze locaties. Daar zijn we uniek in. We hebben locaties verspreid door heel Nederland en er komen regelmatig nieuwe locaties bij. Bijvoorbeeld als shop-in-shop in een apotheek. Met behulp van je postcode vind je een locatie bij jou in de buurt, vervolgens kies je een datum en tijdstip.
Laat je onderzoeken
Bezoek de locatie op de geplande datum en tijd en zorg ervoor dat je de bevestigingsmail met barcode bij de hand hebt. Dit mag ook een uitgeprinte versie zijn. Je krijgt van te voren informatie over het onderzoek, want misschien moet je nuchter zijn of voor een bepaald tijdstip arriveren. Heb je een bloedonderzoek besteld? Let er dan op dat je bovenkleding aan hebt met korte mouwen of mouwen die gemakkelijk op te stropen zijn tot boven je oksel. Het onderzoek neemt niet veel tijd in beslag. Heb je prikangst? Geen zorgen, laat dit vooraf weten of als je op de locatie bent. Onze afnamemedewerkers hebben veel ervaring en nemen de tijd om ervoor te zorgen dat alles zo prettig mogelijk verloopt.
Ontvang je resultaten online
De meeste uitslagen zal je al binnen 24 tot 48 uur ontvangen, maar dit is afhankelijk van welk onderzoeksprogramma je hebt gekozen. De uitslag vindt je in ons online uitslagenportaal. In je bevestingsmail heb je al een uitnodiging ontvangen hiervoor. En je krijg een seintje, wanneer je eerste resultaten binnen zijn.
In het online uitslagenportaal zie je op overzichtelijke wijze de uitslagen van de bepalingen die onderdeel zijn van je gekozen onderzoeksprogramma's. Je ziet de gemeten waarde, de refentiewaarden én eventuele opmerkingen van een medisch specialist. Zie je nog niet alle resultaten? Dat kan. Sommige bepalingen nemen meer tijd in beslag om te analyseren in ons laboratorium. Je krijgt vanzelf bericht wanneer deze ook beschikbaar zijn.
Vanaf juni 2022 hebben we in het online uitslagenportaal ook een trendanalyse beschikbaar. Wanneer je dezelfde bepalingen regelmatig laat onderzoeken, kun je het verloop van je gezondheid monitoren.
Inzicht in je gezondheid
Zo heb je in een paar eenvoudige stappen inzicht in je gezondheid. Met je resultaten altijd binnen handbereik kun je gericht aan het werk met je gezondheid. Vaak is alles gewoon helemaal goed, die bevestiging is fijn. Dat geeft je zekerheid. Soms is er een afwijking en zorgen onze medisch specialisten voor een uitgebreide toelichting. Indien nodig kun je daarmee naar je huisarts of een specialist, om verdere stappen te ondernemen.