Door dr. Albert Zwart., klinisch chemicus (EuSpLM) en oprichter U-Diagnostics.
”Omdat het een Antigeen test betreft, meet je de aanwezigheid van eiwitstructuren van het (eiwit)kapsel waar het erfelijk materiaal van COVID-19 zit opgeborgen. Met deze test kun je dus het intacte virusdeeltje meten, alsook brokstukken van het kapsel.
In een ‘fabriek/bedrijf’ worden hele specifieke antistoffen tegen deze eiwitstructuren gemaakt (bio-engineering). De kwaliteit van de test is dus allereerst afhankelijk van de specificiteit van deze antistoffen.
Op dit moment maakt HealthCheckCenter gebruik van de Roche Antigeen test. De specificiteit is hoog, dat betekent dat er weinig fout positieve uitslagen zijn. Echter de sensitiviteit is behoorlijk laag, zo rond de 60-70%. Dit betekent dat er nogal wat fout negatieve zijn.
Dit lijkt ook wel logisch als alles vergeleken wordt met de gouden standaard, de PCR-RT-test. Deze vermenigvuldigt het gevonden erfelijk materiaal minimaal 2^25 keer (=2*2*2*..........). Het gevonden materiaal wordt dus ongelooflijk vermenigvuldigd, vandaar ook dat je zelfs enkele virusdeeltje in een uitstrijk kunt detecteren.
Voordat de antigeen test positief wordt, moet je al een flinke hoeveelheid virus in het uitstrijkmateriaal hebben (je vermenigvuldigt immers niet, maar de test is afhankelijk van de (super)specificiteit van de antilichamen). Zo mag je verwachten dat een positieve antigeen test ook inderdaad positief is.
Echter, een negatieve antigeen sneltest kan zeer zeker wel fout negatief zijn. Immers de PCR-RT- test is veel gevoeliger. Dat blijkt ook uit het advies van 14 oktober 2020 van het Outbreak Management Team over de toepasbaarheid van antigeen sneltesten:
’Testen bij personen met een groter risico op complicaties gebeurt bij voorkeur met de PCR-RT-test. Met
name een negatieve testuitslag van een sneltest dient met een (gepoolde) PCR-RT-test bevestigd te worden, omdat een fout-negatieve uitslag grote gevolgen kan hebben.’
Als je je dit alles goed realiseert is er wel een plaats voor de antigeen test. Bij iemand met klachten en een positieve antigeen sneltest, kun je onmiddellijk maatregelen nemen. Of de omgeving dan ook al besmet is, wellicht nog zonder klachten, is met de antigeen test niet te bepalen. Hiervoor moet je PCR-RT-testen inzetten.
Dus bij a-symptomatische personen, zie ik geen rol voor de antigeen test. Natuurlijk kun je dan een positieve antigeen test meten, en dan weet je dat je organisatie in gevaar is (en al een tijdje was). Kortom, oppassen met het gebruik van de antigeen sneltest.”