Kies uit onze verschillende bloedonderzoeken, zoek de HealthCheckCenter locatie bij jou in de buurt en ga naar je afspraak toe voor afname. Vervolgens ontvang je jouw resultaten vaak al binnen 24 uur zodat je snel inzicht krijgt in jouw gezondheid!
Betere resultaten met inzicht
Langdurig sporten is een totaal andere uitdaging voor het lichaam dan kortdurende sportactiviteiten. Het is ontzettend goed voor het lichaam, maar loopt ook risico op het verlies van ijzer of zelfs verkrijgen van nierschade. Wil jij weten of jouw lichaam kenmerken laat zien van de negatieve gevolgen? Doe dan een test voor duursporters!
Let op! Om jouw testosteron goed te kunnen vergelijken met de referentiewaarden wordt u geadviseerd een afspraak bij een prikpost te maken voor 10:00 uur in de ochtend!
Bij kortdurende sportactiviteiten maakt het lichaam vaak gebruik van anaerobe verbranding van energie, dit is verbranding zonder het gebruik van zuurstof. Het voordeel hiervan is dat er snel veel energie beschikbaar komt, ook als er niet voldoende zuurstof kan worden toegevoerd. Nadeel hiervan is echter dat er melkzuur wordt geproduceerd wat uiteindelijk tot vermoeidheid en kramp in de spier kan leiden. Anaerobe verbranding is dan ook geen probleem voor kortdurende sportactiviteiten, maar voor duursporters is dit ongunstig. Duursporters maken zoveel mogelijk gebruik van aerobe verbranding, waarbij de verbranding van energie altijd samengaat met zuurstof.
Door middel van conditionele training kunnen de prestaties op duursport worden verbeterd. Het lichaam is hierbij in staat zich aan te passen aan een verhoogde trainingsactiviteit met een lange duur. De volgende veranderingen treden op in het lichaam van een person die duursport beoefent:
De hartspier neemt toe in kracht waardoor het rondpompen van bloed wordt verbeterd. Hiermee neemt de hoeveelheid bloed die naar het lichaam gaat per minuut toe, waardoor er meer zuurstof wordt vervoerd en dus gebruikt kan worden in het lichaam. Dit is gunstig voor duursporters, omdat de hartspier de limiterende factor is bij aerobe verbranding van energie;
De omschakeling van aerobe naar anaerobe verbranding treedt later op bij duursporters. Dit betekent dat duursporters minder snel melkzuur produceren en daarmee minder vermoeidheid en kramp ervaren in de specifieke spieren;
De uitwisseling van zuurstof wordt verbeterd in elk deel van het lichaam. Zowel in de longen als op celniveau verbetert de opname en afgifte van zuurstof.
Spiervezels en duursport
Naast trainen voor duursport is aanleg ook erg belangrijk. Het lichaam kent twee typen spiervezels, type 1 en type 2. Type 1 spiervezels worden rode of langzame spiervezels genoemd. Deze maken gebruiken van zuurstof en zijn in staat om bewegingen lang vol te houden. Dit is het type spiervezel dat gunstig is voor het beoefenen van duursporten zoals marathons lopen of wielrennen. Type 2 spiervezels worden ook wel witte of snelle spiervezels genoemd. Deze zijn erg snel in contractie en daarmee ideaal voor sprinters. Vermoeidheid in deze spieren treedt echter veel sneller op, mede omdat er minder zuurstof wordt gebruikt. Een 100 meter sprinter met veel witte spiervezels is dus in het voordeel.
Gevolgen duursport
Duursport wordt geassocieerd met een hoop positieve gevolgen. Overgewicht, diabetes type 2 en het risico op hart- en vaatziekten worden positief beïnvloed door duursport. Het is over het algemeen dan ook goed om duursport te beoefenen! Toch zijn er wel factoren waar bij het beoefenen van duursport rekening mee gehouden dient te worden. Het lichaam wordt namelijk blootgesteld aan een stevige uitdaging waar het mee om moet gaan. Dit heeft een aantal risico’s als gevolg:
Verlies van ijzer, dit ontstaat door een vergrote afgifte via zweet en urine. Wanneer het lichaam teveel ijzer verliest kan dit op termijn leiden tot een verminderde hoeveelheid rode bloedcellen en daarmee een verminderd transport van zuurstof. Het gevolg hiervan is dat u zich vermoeid kunt voelen en de prestaties op het gebied van duursport tegenvallen;
Kortdurende schade aan de nieren. Uit onderzoek bij marathonlopers blijkt dat na het lopen van de marathon 80% van de mensen acute schade heeft aan de nieren ten gevolg van deze excessieve inspanning. Of dit op lange termijn ook problemen geeft is niet duidelijk. De meeste marathonlopers hadden binnen 2 weken weer een normale nierfunctie.
Om de prestaties van zowel recreatief als professioneel sporten te verhogen is het belangrijk om de juiste voeding, trainingsintensiteit en rust te gebruiken. Het lichaam geeft een hoop signalen af die gebruikt kunnen worden als feedback op de instelling van deze factoren. Omdat elk lichaam uniek is en daarom andere eisen heeft kan aanvullend bloedonderzoek nog meer inzicht geven in je persoonlijke situatie en verbetermogelijkheden. Ook wanneer je klachten hebt tijdens het sporten of als je het idee hebt dat de conditie niet snel genoeg vooruit gaat kan het verstandig zijn om bloedwaarden te meten. Deze waarden geven inzicht in je prestatie en kunnen mogelijke problemen die uw prestatievermogen remmen aan het licht brengen.
Het bloedonderzoek bekijkt het bloedbeeld, ijzerhuishouding, lever en nierfunctie en enkele hormonen die invloed hebben op de prestaties van de duursporter. In het bloedbeeld wordt o.a. gekeken naar de hematocrietwaarde in het bloed, de hoeveelheid rode bloedcellen (erytrocyten) en hemoglobinewaarde om daarmee de hoeveelheid zuurstof in het bloed te bepalen.
Testosteron:
Testosteron is het 'mannelijke' geslachtshormoon dat bij mannen voornamelijk in de zaadballen wordt gemaakt. Het stimuleert de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken zoals de lage stem, de groei van de penis, lichaamsbeharing en spierontwikkeling. Het stimuleert ook de zin in seks en zorgt voor stevige botten. Vrij testossteron is het testosteron dat "vrij" in je lichaam aanwezig is en niet gebonden aan eiwitten en is onder andere belangrijk voor prestaties die veel energie kosten.
SHBG
De test meet de hoeveelheid Sex Hormone Bindend Globuline (SHBG) in bloed. SHBG is een eiwit (globuline) dat door de lever wordt geproduceerd en in staat is om testosteron en oestradiol sterk aan zich te binden. SHBG transporteert vervolgens deze hormonen in een inactieve vorm via het bloed door het lichaam. Testosteron remt de productie van SHBG terwijl oestradiol juist de productie stimuleert.
IJzer (verzadiging)
IJzer is een belangrijk element, onder andere voor de aanmaak van het hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit waarmee rode bloedcellen zuurstof kunnen binden en transporteren. IJzer is ook nodig voor de werking van een aantal enzymen.
IJzer wordt opgenomen in de darm en direct gebonden aan het transporteiwit transferrine. Het grootste deel van het lichaamsijzer zit in hemoglobine in de rode bloedcellen. Het lichaam bewaart een ijzervoorraad in de cellen van de lever. Daar wordt het veilig opgeslagen in een eiwit genaamd ferritine.
Uit de gemeten hoeveelheid ijzer in serum en de transferrine concentratie wordt berekend voor hoeveel procent het transferrine met ijzer verzadigd is. Dit noemen we de transferrineverzadiging. Gewoonlijk ligt deze tussen de 20% en 45%. Aan de hand van de transferrineverzadiging kan worden vastgesteld of er sprake is van ijzertekort (door b.v. chronisch bloedverlies, slechte voeding of darmwerking) of dat er sprake is van ijzerstapeling (hemochromatose), een aandoening waarbij teveel ijzer in het lichaam wordt opgeslagen.
Transferrine
De test bepaalt de maximale hoeveelheid ijzer die kan worden gebonden aan het ijzertransporteiwit, tranferrine. IJzer komt niet in vrije vorm voor in het bloed, maar is gebonden aan transferrine. Op die manier wordt ijzer getransporteerd door het lichaam. De totale ijzerbindingscapaciteit (TIJBC) is een maat voor het totale aantal ijzerbindingsplaatsen in transferrine.
ALAT
ALAT is een enzym dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof, zoals bijvoorbeeld gebeurt bij het afbreken van alcohol of medicijnen. ALAT is vooral in de lever aanwezig, maar komt ook in kleine hoeveelheden voor in spieren, de nieren en het hart. Als levercellen beschadigd worden, lekt ALAT vanuit de lever in het bloed. Dit kan gebeuren vóórdat er klachten of symptomen zijn die kunnen wijzen op leverschade. Voor schade aan de levercellen is ALAT de meest specifieke bepaling omdat ALAT voornamelijk in de lever aanwezig is.
ASAT
ASAT is net als ALAT een enzym dat in staat is om een stof om te zetten naar een andere stof. Het is minder specifiek dan ALAT omdat het op meerdere plekken in het lichaam voorkomt. Naast de lever komt het ook voor in de hartspier, de skeletspieren, de nieren en het brein. De testen op ASAT worden doorgaans om dezelfde reden ingezet als voor ALAT. Wanneer beide testen worden uitgevoerd is het mogelijk om een ratio te berekenen, dit geeft extra informatie.
Kreatinine
Kreatinine is een afbraakproduct van de spieren dat in het bloed terechtkomt en uitgefilterd wordt door de nieren. Het kan licht verhoogd raken wanneer iemand intensief sport en daardoor veel spiermassa heeft. In andere gevallen is het doorgaans een aanwijzing voor beschadiging van de nieren en is het van belang om dit uit te sluiten.
eGFR
Het eGFR is een geschatte maat van de nierfunctie van het lichaam, gebaseerd op het gemeten kreatininegehalte en je leeftijd.
Bloedbeeld
Het complete bloedonderzoek wordt gebruikt als een algemene test voor het opsporen van verschillende aandoeningen. Elke type bloedcel heeft een eigen rol en functie en afwijkingen (in aantal, vorm of grootte) zijn een indicatie voor een groot aantal ziekten. Eigenlijk is het complete bloedonderzoek een samengestelde test waarbij verschillende onderdelen van het bloed worden onderzocht en gemeten:
Witte bloedcellen (leukocyten) die het lichaam beschermen tegen infecties. In het onderzoek wordt aantal en soorten witte bloedcellen gemeten. Er zijn vijf verschillende soorten (neutrofielen, lymfocyten, monocyten, eosinofielen en basofielen), die elk een eigen functie hebben.
Rode bloedcellen (erytrocyten) bevatten het zuurstoftransporterende eiwit hemoglobine. Als er onvoldoende rode bloedcellen aanwezig zijn, kan dat wijzen op bloedarmoede. Als er teveel zijn, is er sprake van polycytemie. Dat komt echter maar zelden voor. Normaal hebben rode bloedcellen bijna allemaal dezelfde grootte en vorm, afwijkingen kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een gebrek aan vitamine-B12, foliumzuur of ijzer. Ook de hoeveelheid hemoglobine wordt bepaald en aan de hand daarvan kan worden beoordeeld of er voldoende zuurstof door het lichaam wordt verspreid. De hematocriet meting geeft informatie over het volume dat de rode bloedcellen innemen in het bloed. In het onderzoek wordt een aantal specifieke parameters voor de rode bloedcellen gemeten:
MCV (Mean Corpuscular Volume) is de Engelse term voor de gemiddelde grootte van rode bloedcellen. Een te hoge MCV-waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een vitamine-B12 gebrek. Een te lage MCV-waarde komt voor bij bloedarmoede ten gevolge van een ijzergebrek.
MCH (Mean Corpuscular Hemoglobin) is de Engelse term voor de berekening van de hoeveelheid zuurstof vervoerend hemoglobine in de rode bloedcellen.
MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration) is de Engelse term voor de berekening van de hemoglobine concentratie in rode bloedcellen.
RDW (Relative Distribution Width) is de Engelse term voor de berekening van de variatie in de grootte van de rode bloedcellen. Bij sommige soorten bloedarmoede bestaat er een grote variatie in de afmetingen van rode bloedcellen. Dan is de RDW toegenomen.
Bloedplaatjes (trombocyten) spelen een belangrijke rol bij bloedstolling. In het onderzoek wordt het exacte aantal bloedplaatjes gemeten. Bij een te groot aantal bloedplaatjes neemt de kans op bloedstolsels toe en bij een te laag aantal treden gemakkelijk bloedingen op (blauwe plekken).
Bestel een onderzoek en maak een afspraak:
Heb je het onderzoek gevonden waar je naar op zoek bent? Dan kan je gemakkelijk je onderzoek bestellen en via de check-out afrekenen. Je kan meerdere onderzoeken tegelijk uit laten voeren, mocht je dit willen. Heb je toch een vraag over je onderzoek? Dan kan je contact opnemen met onze klantenservice.
Direct na het winkelmandje met je bestelling maak je een afspraak op één van onze locaties. Daar zijn we uniek in. We hebben locaties verspreid door heel Nederland en regelmatig komen er nieuwe locaties bij. Bijvoorbeeld als shop-in-shop in een apotheek. Met behulp van je postcode vind je een locatie in de buurt, vervolgens kies je een datum en tijdstip. Het kán zijn dat je nuchter moet zijn (met andere woorden, niet ontbijten 's ochtends) of voor 10:00 uur in de ochtend al bloed af moet laten nemen. Deze informatie vind je bij het onderzoek zelf, maar ook bij onze veelgestelde vragen.
Laat je onderzoeken:
Bezoek de locatie op de geplande datum en tijd en zorg ervoor dat je de bevestigingsmail met barcode bij de hand hebt. Dit mag ook een uitgeprinte versie zijn. Je krijgt van te voren informatie over het onderzoek, want misschien moet je nuchter zijn of voor een bepaald tijdstip arriveren. Heb je een bloedonderzoek besteld? Let er dan op dat je bovenkleding aan hebt met korte mouwen of mouwen die gemakkelijk op te stropen zijn tot boven je oksel. Het onderzoek neemt niet veel tijd in beslag. Heb je prikangst? Geen zorgen, laat dit weten als je op de locatie bent. Onze afnamemedewerkers hebben veel ervaring en nemen de tijd om ervoor te zorgen dat alles zo prettig mogelijk verloopt.
Ontvang je resultaten online:
De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan zes werkdagen in beslag nemen. De resultaten vindt je in ons Uitslagen Portaal. In je bevestingsmail heb je al een uitnodiging ontvangen hiervoor. En je krijg een seintje, wanneer je eerste resultaten binnen zijn. In het Uitslagen Portaal zie je op overzichtelijke wijze de uitslagen van de bepalingen die onderdeel zijn van je gekozen onderzoeksprogramma's. Je ziet de gemeten waarde, de refentiewaarden én eventuele opmerkingen van een medisch specialist. Zie je nog niet alle resultaten? Dat kan. Sommige bepalingen nemen meer tijd in beslag om te analyseren in ons laboratorium. Je krijgt vanzelf bericht wanneer deze ook beschikbaar zijn.
Vanaf juni 2022 hebben we in het Uitslagen Portaal een trendanalyse beschikbaar. Wanneer je dezelfde bepalingen regelmatig laat onderzoeken, kun je het verloop van je gezondheid monitoren. Dat geeft je enorm veel inzicht, zo kun je gericht aan het werk.
Inzicht in je gezondheid:
Zo heb je in een paar eenvoudige stappen inzicht in je gezondheid. Met je resultaten altijd binnen handbereik kun je gericht aan het werk met je gezondheid. Vaak is alles gewoon helemaal goed, die bevestiging is fijn. Dat geeft je zekerheid. Soms is er een afwijking en zorgen onze medisch specialisten voor een uitgebreide toelichting. Indien nodig kun je daarmee naar je huisarts of een specialist, om verdere stappen te bespreken.