Wat doet vitamine D, 3 tips om je vitamine D op te krikken

Veiligheid
Gezondheid
Bloed

Ben jij regelmatig vermoeid, pak jij ieder virus op en laat je spierkracht je vaker in de steek dan je lief is? Dan is de kans groot dat ook jij kampt met een vitamine D tekort. Dit is niet vreemd, volgens het RIVM zijn er steeds meer Nederlanders die hier last van hebben. Gelukkig is de oplossing dichterbij dan je denkt.  

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een prohormoon. Vitamine D wordt in ons lichaam omgezet naar een hormoon. Een hormoon dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken, wat het niet minder belangrijk maakt. Ons lichaam heeft andere bronnen nodig om vitamine D uit te halen, hierover lees je later meer.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Door vitamine D wordt kalk en fosfaat opgenomen uit voedsel wat voor een goede botopbouw en tandvorming zorgt. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij spieropbouw en heeft het ook een positieve invloed op het immuunsysteem. Dit zijn feiten die bij velen van ons wel bekend zijn. Wat echter vaak vergeten wordt is dat vitamine D ook een belangrijke rol kan spelen in onze mentale gezondheid. Als jouw vitamine D op peil is zal jij je energieker en vrolijker voelen. Dan is de maandag opeens een stuk minder zwaar, dat willen we toch allemaal?

Wat merk je bij een vitamine D te kort?

Voel jij je snel moe, futloos of neergeslagen? Dan kan het zijn dat je een gebrek hebt aan vitamine D. Een tekort kan ook zorgen voor een hogere vatbaarheid voor bijvoorbeeld een griepvirus of verkoudheid. Houdt dit langere tijd aan dan zal je dit ook gaan merken in je botten, spieren en gebit. Tijd om jouw vitamine D eens goed onder de loep te nemen. Onder het mom van meten is weten kan een bloedtest een goede optie zijn om meer inzicht te krijgen in wat jouw lichaam nodig heeft.

Zo verhoog jij jouw vitamine D

Mocht jij nou last hebben van een laag vitamine D-gehalte dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te verbeteren. Daarnaast kun je deze dingen natuurlijk ook doen om een eventueel tekort voor te zijn. Voorkomen is immers beter dan genezen.

1. Zonnen maar

Vitamine D uit zonlicht wordt door ons lichaam het beste opgenomen. Dagelijkse blootstelling aan de zon is hierbij essentieel. We hebben aan 15 tot 30 minuten zonlicht per dag al genoeg. Het is van belang dat de zon direct aan de huid wordt blootgesteld, het liefst tussen 11:00 en 15:00 uur. Onze huid maakt dan zelf vitamine D aan, de meest natuurlijke manier om aan voldoende vitamine D te komen. Let overigens wel op met de heetste zonuren. Te lang, directe blootstelling aan zonlicht kan voor andere klachten zorgen en is op de lange termijn ook niet goed voor onze gezondheid. 

2. Duik de keuken in

Soms is het lastig om voldoende zonlicht binnen te krijgen, helemaal als je in Nederland woont. Dan is het dus van belang om te kijken naar andere mogelijkheden, één daarvan is het eten van vette vis. Hierbij kan je denken aan kabeljauw, makreel of zalm, van nature zit dit vol met vitamine D. In Nederland wordt er daarnaast ook vitamine D toegevoegd aan halvarine en margarine, al zal dit in de praktijk niet voldoende zijn om een tekort aan te vullen. Andere voedingsmiddelen die vitamine D bevatten zijn champignons, melk en eieren.

3. Vitamine D uit een potje

Mocht dit alles niet genoeg zijn, kijk dan eens naar vitamine D supplementen. Deze koop je tegenwoordig gemakkelijk bij de drogist. Het is goed om hier kritisch naar te kijken aangezien supplementen hoge doseringen bevatten en langdurig te veel vitamine D ook schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Een bloedtest kan veel duidelijkheid geven over wat voor jou het best zal werken.

Vitamine D is dus van groot belang voor onze gezondheid. Iedereen heeft het nodig en een tekort kan voor vervelende kwaaltjes zorgen. Voldoende vitamine D zorgt niet alleen voor een flinke dosis energie maar houdt ook onze botten en gebit gezond. Om ervoor te zorgen dat jij voldoende Vitamine D binnenkrijgt is het van belang om je huid bloot te stellen aan zonlicht. Het kan helpen om aandacht te besteden aan je dieet of af en toe een extra supplement te nemen. Ben jij benieuwd naar wat voor jou kan werken en wil jij graag weten wat jouw vitamine D waarde is? Bekijk hier het bloedonderzoek naar Vitamine D.