Stoptober: samen sterker in de strijd tegen roken

Gezondheid

Oktober staat voor de deur en dat betekent dat het weer tijd is voor Stoptober! Voor degenen die er nog niet bekend mee zijn: Stoptober is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij rokers worden uitgedaagd 28 dagen niet te roken. Wij vertellen je graag de voordelen van Stoptober. En hoe kan HealthCheckCenter je hierbij helpen? Lees snel verder.

Het doel van Stoptober

Wist je dat als je 28 dagen stopt met roken, je 5 keer meer kans hebt om definitief te stoppen? Stoptober heeft een simpel, maar krachtig doel: mensen stimuleren om te stoppen met roken. Door het roken een maand lang te staken, ervaren deelnemers de voordelen van een rookvrij leven. Bovendien toont onderzoek aan dat wanneer je 28 dagen niet rookt, de kans groter is dat je blijvend stopt. Door dit evenement hoef je het niet alleen te doen, maar kun je tegelijk met vele andere Nederlanders stoppen met roken. Zo sta je er niet alleen voor. Daarnaast worden er de gehele maand evenementen georganiseerd om je net dat extra zetje in de rug te geven.

De voordelen van stoppen met roken
  • Gezondheid: wellicht wel het meest voor de hand liggende voordeel. Je gezondheid verbetert. Binnen enkele uren na het stoppen met roken beginnen de eerste voordelen al op te treden. De bloeddruk daalt, het zuurstofgehalte in het bloed stijgt en de kans op hartaanvallen neemt af.
  • Financieel: ook financieel is er een voordeel te behalen. Roken kost immers veel geld, stoppen met roken is een investering in je gezondheid.
  • Uiterlijk: geen gele tanden, vingers of nagels meer en een frissere blik. Stoppen met roken maakt dat je uiterlijk aanzienlijk zal verbeteren. Op korte termijn maar ook op de lange termijn. Je haar zal meer gaan glanzen, je ontwikkelt minder rimpels en er komt een ware glow terug op je huid.
  • Geur: je kleding, haar, huis én natuurlijk adem zullen beter gaan ruiken.
Ervaar je nadelen? Deze zijn tijdelijk

Toch ervaren mensen soms ook kleine nadelen van het stoppen met roken, al zijn deze nadelen tijdelijk en de voordelen voor de lange termijn. De nadelen die sommige mensen ervaren zijn de ontwenningsverschijnselen. Deze veroorzaken soms mood swings of geven hoofdpijn en slapeloosheid. Daarnaast komt het soms voor dat mensen wat gewichtstoename ervaren. Dit ontstaat vaak door de behoefte aan een sigaret op te vullen met eten. Zorg ervoor dat je voldoende blijft bewegen en genoeg gezonde snacks in huis hebt. Onthoud dat deze nadelen slechts tijdelijk zijn en dat je op de lange termijn alleen maar voordelen zult ervaren.

Vapen als alternatief? Liever niet

Hoewel vapen door sommigen wordt gezien als een ‘minder schadelijk’ alternatief voor traditioneel roken, is het cruciaal om de inherente risico's te erkennen. E-sigaretten verbranden dan wel geen tabak, en vermijden zo de productie van teer en vele andere giftige stoffen die in tabaksrook zitten, maar ze zijn verre van onschadelijk. De vloeistoffen in e-sigaretten bevatten nicotine, een zeer verslavende stof, en kunnen ook andere schadelijke chemicaliën bevatten. Het onderzoek naar de langetermijneffecten van vapen is nog in volle gang, maar de voorlopige bevindingen wijzen op significante gezondheidsrisico's. Het is essentieel om te beseffen dat vapen, nog steeds aanzienlijke schade aan de gezondheid kan toebrengen. Stoptober kan een ideaal startpunt zijn om zowel het traditionele roken als het vapen achterwege te laten en te streven naar een algehele gezondere levensstijl.

Stoptober en HealthCheckCenter

Stoptober en HealthCheckCenter hebben een ding gemeen: preventie. Roken is een van de grootste risicofactoren voor verschillende ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, longaandoeningen en verschillende vormen van kanker. Door te stoppen met roken, verlaag je het risico op deze ziekten aanzienlijk. Bij HealthCheckCenter begrijpen we het belang van preventie. Met onze preventieve bloedonderzoeken kunnen we vroegtijdig risicofactoren en ziekten opsporen. Voor ex-rokers kan een dergelijk onderzoek extra geruststelling of inzicht bieden. Roken kan namelijk een verstoorde opname van vitamines veroorzaken, met name vitamine B12 en vitamine C worden verstoord opgenomen. Wil jij hier inzicht in krijgen? Dan is een bloedonderzoek; vitamine uitgebreid wellicht iets voor jou. Ook een uitgebreide check-up kan veel inzicht geven in de status van je gezondheid. Wat je behoefte ook is, neem een kijkje op onze website of neem contact op. Wij helpen je graag.