Kindvriendelijke PCR-lolly maakt scholen met spoed coronavrij.
Datum:13 december 2021
Auteur:Virgill Ford
Leesduur:3 minuten
Lees meerAls grote speler op de pcr-testmarkt volgt de CEO van het klinisch chemisch lab het coronanieuws op de voet. Het laboratorium verwerkt in samenwerking met Duitse lab’s duizenden pcr-tests per dag die onder meer worden afgenomen bij bedrijven en zorginstellingen. Dochteronderneming HealthCheckCenter is met 38 teststraten de grootste private aanbieder van coronatesten in ons land.
"De tests om thuis zelf uit te voeren, zoals minister De Jonge aankondigde, gaan er absoluut komen, maar ik voorzie dat we daarmee de grip op de pandemie kunnen verliezen", zegt Cuppen. "De uitslag van een thuistest wordt nergens geregistreerd. En vervolgens vindt ook geen bron- en contactonderzoek plaats"
Nu moeten onder meer thuistests soelaas gaan bieden. Ik vrees voor schijnveiligheid.
Maarten Cuppen van medisch laboratorium U-Diagnostics in Baarn heeft scherpe kritiek op de corona-aanpak van het kabinet:
Hij krijgt in zijn opvatting bijval van het RIVM. Dat bevestigt dat de uitslagen van thuistests straks niet meegeteld kunnen worden bij de landelijke besmettingscijfers. ,,Dat is wel een probleem, of in ieder geval een uitdaging. We missen dan zowel de hoeveelheid mensen dat thuis getest heeft, als ook het aantal positieve uitslagen. En die willen we wel hebben’’, zegt woordvoerder Coen Berends.
De tests om thuis zelf uit te voeren, zoals minister De Jonge aankondigde, gaan er absoluut komen, maar ik voorzie dat we daarmee de grip op de pandemie kunnen verliezen
Maarten Cuppen, CEO U-Diagnostics, CEO U-Diagnostics
Cuppen raakte zelf in de eerste golf besmet tijdens de wintersport en had dagenlang hoge koorts. Vaccinaties, teststraten en thuistests waren op dat moment nog verre toekomstmuziek. Voor de corona-zelftests die straks in de supermarkt moeten liggen, werd eind vorig jaar de werkgroep ‘thuistesten’ opgezet van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Als mensen zichzelf thuis eenvoudig testen, dan kunnen besmettingen worden voorkomen, is de gedachte.
"De betrouwbaarheid van een test hangt al erg af van de nauwkeurigheid van de afname. Zeker als iemand geen klachten heeft en de virusload laag is. Met alle risico’s van dien op vals-negatieve uitslagen. Maar gevaarlijker nog vind ik dat we het zicht gaan kwijtraken op de verspreiding van het virus", schetst Cuppen, die samen met klinisch chemicus en medisch directeur Albert Zwart aan het hoofd staat van U-Diagnostics.
Commerciële teststraten deelden in het begin van de pandemie hun testresultaten ook niet altijd met de overheid, waardoor het zicht op de verspreiding van corona werd vertroebeld. Dat werd later een verplichting volgens Berends van het RIVM. "Voor het stadium van de pandemie kijken we overigens niet alleen naar besmettingscijfers, maar ook naar ic-besmetting en ziekenhuisopnames." Omdat het bij thuistests om de minder betrouwbare antigenen-tests gaat, moet bij corona-gerelateerde klachten alsnog een pcr-test worden gedaan, benadrukt Berends.
Cuppen: "Die thuistests zijn dus enkel gebaseerd op goed vertrouwen. Maar wie garandeert dat mensen zich alsnog melden bij de GGD als ze zelf al een test hebben gedaan? En het valt maar zeer te bezien of mensen ook echt thuisblijven, als ze niet extra worden gewezen op de risico’s."
Die thuistests zijn dus enkel gebaseerd op goed vertrouwen. Wie garandeert dat mensen zich alsnog melden bij de GGD als ze zelf al een test hebben gedaan?
Ik ben baas van een bedrijf en moet ik productie draaien om te investeren in techniek. Maar ik voel ook een medisch-ethische verantwoordelijkheid.
Het zit U-Diagnostics hoog dat de overheid tijdens de eerste golf hun aangeboden laboratoriumcapaciteit afwees. Het had een verdubbeling opgeleverd. Daar werd echter geen gebruik van gemaakt, omdat voor het beperkte testbeleid van dat moment genoeg capaciteit bestond. Cuppen ziet dat nog altijd anders. "De groep die getest mocht worden werd bewust klein gehouden, zodat de labs van de ziekenhuizen het allemaal zelf konden doen", aldus Cuppen. ,"Het had doden gescheeld, als er meteen overgegaan was op grootschalig testen."
Foto: CEO Maarten Cuppen van U-Diagnostics in het laboratorium in Baarn. © Rodney Kersten