AstraZeneca & Janssen ‘bijna nul’ bescherming tegen Omikron.

COVID-19
Vaccinatie
GGD

Uit een studie gedaan onder bijna 600 Britse patiënten is gebleken dat mensen die twee keer gevaccineerd zijn met AstraZeneca 'bijna nul' beschermd zijn tegen een infectie met Omikron. "Voor klachten bij infectie biedt het in het Verenigd Koninkrijk geen beschermende werking", zei Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Er werd wel benadrukt dat dat niet betekent dat AstraZeneca niet beschermt tegen ernstige ziekte, waarbij opname in een ziekenhuis nodig is. Daar zijn echter nog geen cijfers van.

Vorige week bekeek Van Dissel de jongste data van de Britse gezondheidsdienst Public Health Engeland. In het Verenigd Koninkrijk gaat de omikronvariant al flink rond, en daarom geven deze data meer inzicht omtrent de verspreidingen en eventuele bescherming van de vaccins.

Belangrijk om te weten: deze studie gaat over de hoeveelheid antistoffen in een lichaam. Na vaccinatie of besmetting worden door je lichaam antistoffen aangemaakt die het virus herkennen en helpen om het te bestrijden. Eerder was al bekend dat AstraZeneca en Janssen voor minder antistoffen zorgen dan de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Ook bij Pfizer neemt de bescherming door antistoffen af, hoewel daar volgens de Britse studie nog wel zo'n 40 procent bescherming overblijft. "Voor Pfizer ziet u dat het effect tegen klachten niet nul is, maar wel terugloopt bij Omikron", zegt Van Dissel.

Een boosterprik van Pfizer of Moderna, ook na AstraZeneca of Janssen, zou goede bescherming moeten bieden; "Dat werkt minstens even goed", zegt vaccinoloog Anke Huckriede van het UMC Groningen. Wat nog niet duidelijk is, is hoe lang het effect van een boosterprik aanhoudt. "Dat zal moeten blijken".

Wat kan je doen als je nog geen boosterprik hebt gehad? Een kwantitatieve Antistoffentest kan uitwijzen hoeveel antistoffen je in je lichaam hebt. Daarnaast is het altijd verstandig je te testen wanneer je op bezoek gaat. Bij klachten kan je via een online huisartsverwijzing een gratis PCR-test aanvragen via huisartspcrtest, een initiatief van Human Diagnostics Group, huisartsen en laboratoria. Géén klachten? Maak dan hier een afspraak voor je PCR-test.

Bron: RTL Nieuws