5 tips om je immuunsysteem te versterken

Veiligheid
Gezondheid
Bloed

Het immuunsysteem, ook wel weerstand, is een erg complex systeem dat je probeert te beschermen tegen bacteriën, virussen, parasieten, infecties en andere ongewenste invloeden van buitenaf. Het is één van de belangrijkste processen in ons lichaam. Het is daarom van groot belang om je immuunsysteem op peil te houden. Maar hoe doe je dat? Wij geven je graag een aantal tips.

De basis van onze gezondheid

Het immuunsysteem is van onschatbare waarde voor onze gezondheid. Als je immuunsysteem op orde is, is je lichaam in staat om te vechten tegen virussen, bacteriën en andere ziektemakers, waardoor je minder lang of minder vaak ziek zult zijn. Door het coronavirus is ons immuunsysteem lange tijd ontzien en dat is nu terug te zien in de hoeveelheden griepgevallen. We zien een griepgolf zoals we die al jaren niet hebben gezien en dat is niet vreemd. Volgens cijfers van het RIVM gingen er begin januari 66 van de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisarts en nam dat aantal in de weken erna langzaam toe. Er is sprake van een griepepidemie wanneer minimaal twee weken lang 58 op de 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts gaan en minstens 10 procent van deze mensen het griepvirus heeft. Dat was dus het geval. 

Tips om je immuunsysteem te versterken:
  1. Eet gezond en gevarieerd;
  2. Zorg voor voldoende slaap;
  3. Beweeg en sport regelmatig;
  4. Voorkom stress;
  5. Drink voldoende water.

Factoren zoals ons eetpatroon en onze leefstijl, blootstelling aan toxische stoffen én de toename van stress, angst en eenzaamheid spelen een belangrijke rol in de werking van ons immuunsysteem. Steeds meer studies wijzen uit dat stress een negatieve invloed heeft op ons immuunsysteem maar hoe zit dat nou precies? Volgens professor Witte Hoogendijk, gespecialiseerd in biologische psychiatrie, heeft dit te maken met de ‘’vechten of vluchten’’ reactie van je lichaam bij stress. Dit zorgt ervoor dat je lichaam aan het vechten of vluchten is en niet bezig is met het herstellen van cellen. ­­

Een gezonde leefstijl, moeilijker dan het lijkt?

Veel van bovenstaande tips zijn gerelateerd aan het hebben van een gezonde leefstijl. Voldoende slapen zodat je lichaam kan herstellen en beweging, vooral sporten of wandelen in de frisse lucht, blijken een positief effect te hebben. Net als het drinken van voldoende water, zodat je lichaam in staat is om afvalstoffen uit te scheiden. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is daarnaast ook van belang als jij jouw immuunsysteem op peil wilt houden. Vitaminen en mineralen spelen hierin een grote rol, we lichten er een aantal voor je uit:

  • Vitamine A speelt een rol bij de ontwikkeling van witte bloedcellen. Witte bloedcellen helpen je lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers. Vitamine A draagt dus bij aan een goede weerstand. Vitamine A kun je halen uit onder andere zuivel, eieren en wortelen;
  • Vitamine C helpt het afweersysteem van je lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf en heeft zo dus ook positieve gevolgen voor je immuunsysteem. Vitamine C kun je vinden in onder andere citrusvruchten, aardappelen en broccoli;
  • Vitamine D ondersteunt het lichaam bij het vechten tegen infecties. Vitamine D haal je onder andere uit zonlicht. In deze blog lees je alles over vitamine D. Wil jij meer inzicht in jouw vitamine D huishouding? Dan is dit onderzoek wellicht iets voor jou;
  • Zink en ijzer zijn belangrijke mineralen om aandacht aan te besteden als het gaat om een gezond immuunsysteem. Zink en ijzer helpen je bijvoorbeeld bij stresssituaties en het aanmaken van nieuwe cellen en weefsel. Je vindt deze mineralen in onder andere vlees, zuivel en vis maar ook in noten, pitten en zaden.

Een aantal andere praktische tips voor het versterken van je immuunsysteem zijn het stoppen met roken, een gezond gewicht krijgen/behouden maar ook het knippen van je nagels. Dat laatste klinkt misschien vreemd maar lange nagels kunnen ervoor zorgen dat je veel bacteriën en ziektekiemen met je meedraagt. Lange vingernagels kunnen een voedingsbron vormen voor bacteriën. Dit kun je voorkomen door je nagels kort te knippen en goed schoon te houden.  

Wil je gericht werken aan een betere gezondheid? Dan is de check-up uitgebreid wellicht iets voor jou. Hiermee krijg jij inzicht in je bloedwaarden en de werking van je vitale organen. Wil je weten wat je gezondheidsrisico’s zijn en wat jij kunt verbeteren om gezond(er) te leven? Je kunt online gemakkelijk een afspraak maken om je bloed te laten onderzoeken. De resultaten van het onderzoek ontvang je binnen 48 uur in het online uitslagenportaal. Mocht je vragen hebben dan staan onze specialisten 7 dagen per week voor je klaar. Samen maken wij werk van je gezondheid!