2G of 3G-beleid? Onzinnig!

Testlocaties
COVID-19
Veiligheid

Waar we nu nog testen met het 3G-systeem wordt er flink gediscussieerd over een 2G of 1G- testbeleid, maar wat houdt dat precies in? Met het 3G-testbeleid kun je ook wanneer je ongevaccineerd bent met een negatieve test een QR-code krijgen. Een 2G-systeem zou betekenen dat alleen gevaccineerden en van corona herstelde personen een groen vinkje zouden krijgen in de CoronaCheck-app en daarmee toegang hebben tot onder andere horeca en andere openbare ruimten.

Demissionair minister Hugo de Jonge pleit voor het 2G-beleid, omdat op deze manier alleen de groep met antistoffen bij elkaar kan komen in openbare gelegenheden. OMT lid en tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers is het daar niet mee eens: "Het probleem is dat de gevaccineerden ook besmettelijk zijn en dat is de oorzaak van de stijging van het aantal besmettingen. Het meest veilig zou dan 1G zijn.”, vertelde hij in een interview op NPO Radio 1. Een dergelijk 1G-beleid zou betekenen dat zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden zich zouden moeten testen. “Ook als OMT hebben wij op dit moment nog geen advies gegeven dat 2G een goed voorstel is.”, laat Gommers weten.

Schending mensenrechten

Zowel het 1G als 2G-testbeleid heeft voor- en nadelen. De vraag namens het kabinet is of een 1G-systeem wel haalbaar is met de hoeveelheid testlocaties en personeel wat er op dit moment beschikbaar is. Bij het 1G-beleid wordt namelijk verwacht dat er wellicht 800.000 tests per dag gedaan zullen moeten worden.Bij een 2G-beleid wordt er vanuit het College voor de Rechten van de Mens kritisch gesproken over schending van mensenrechten. Eén van de bezwaren van het College van de Rechten van de Mens is dat de overheid in de wetsvoorstellen niet heeft gezegd hoelang deze maatregelen precies gaan duren, waar deze precies gaan gelden en hoe de verschillende bevolkingsgroepen erdoor worden getroffen. Dit zorgt ervoor dat er ook niet kan worden gezegd in welke mate de grondrechten van mensen worden ingeperkt, zegt de woordvoerder van het College. Deze coronamaatregelen beperken mensen in meerdere rechten, waaronder de vrijheid van godsdienst en het recht op lichamelijke integriteit. Ook zijn er nog geen alternatieven voor mensen die zich niet vaccineren vanuit medische redenen.

Veilig testen, PCR-test of Antigeen sneltest?

Het lijkt een eindeloze zoektocht naar dé perfecte oplossing met het snelste, maar ook het beste resultaat. HealthCheckCenter kan ongeacht het testbeleid bijdragen met meer dan 100 actieve testlocaties. Recentelijk hebben wij daarom een open brief geschreven aan Nederland waarin wij pleiten voor het gebruik van de PCR-test in plaats van de huidige Antigeen sneltests bij Testen voor Toegang. Omdat de PCR-test in een vroeg stadium een besmetting kan constateren zou dit een veiligere manier kunnen zijn om, ongeacht het soort testbeleid, te testen en het aantal besmettingen af te remmen. Benieuwd naar onze brief? Je vindt deze hier.